Меню

Гъвкаво и функционално решение за климатизация

Системите за централна климатизация и вентилация се състоят най-често от едно външно и няколко или много на брой вътрешни тела, които могат да бъдат различни по мощност и вид. Постоянно развиващите се възможности в строителния сектор са породили нуждата от създаване на централна климатизация за по-ефективно оптимизиране на микроклимата в различни сгради. Този модел системи осигуряват отопление, охлаждане и вентилация в големи жилищни, обществени и административни сгради. Иновативните технологии позволяват гъвкаво проектиране и инсталиране на системата в зависимост от потребностите, условията и предназначението на сградата. Модулният им принцип позволява поетапно монтиране, а изборът на вътрешни тела и контролни устройства зависи изцяло от нуждите на сградата от климатизация. Системите за централна климатизация са високотехнологични решения, които отговарят не само на изискванията за безпроблемен работен режим, но и на съвременните интериорни възможности. Изборът на подходяща система за централна климатизация се прави след точен анализ и обследване на фактори като брой, големина и предназначение на помещенията, желана температура, влажност и подвижност на въздуха, както и изложение и архитектурни особености на сградата.

 


Висока ефективност – ниски разходи

Най-голямото предизвикателство пред централната климатизация е енергийната ефективност на системата, т.е. управлението на всяко едно вътрешно тяло в помещенията, така че да се минимизират загубите на енергия. Това е възможно чрез използването на Building management system (BMS) - централизирана система за управление на сградата. Инсталирането на система за централна климатизация е сигурен начин за бърза възвръщаемост на вложените първоначални средства, защото този вид система работи на капацитет от 40 % до 80 % от възможностите, а загубите по трасето от общия въздушен поток са сведени до минимум. Системите за централна климатизация са програмирани със стандартни настройки и лесно електронно управление, което има за цел минимизиране на текущите разходи за поддръжка. Друго съществено предимство, което оказва положително влияние върху ефективността, е т.нар. многозонова климатизация, която предоставя възможност за настройване на различен режим на работа в отделните помещения.

 


Работен режим

Модерната централна климатизация и вентилация предоставя не само обработен въздух в помещенията, но има възможност за битова гореща вода, свеж въздух с минимални загуби чрез използването на климатични камери и рекуператорни системи. Системите за централна климатизация работят на топлинен или охлаждащ режим, като използват хладилен агент. Двата основни вида системи са:

Системи, при които вътрешните тела могат да работят само на охлаждане или отопление, в зависимост от избрания режим от първия пуснат климатик.

Системи, при които част от вътрешните тела могат да работят на охлаждане, а част от тях на отопление. Това ги прави подходящи за големи сгради, където има нужда от климатизация и настройване на различни температури.

Високотехнологичните възможности, които предоставят двата вида системи, постигат изключително висока енергийна ефективност и ниски оперативни разходи. В режим на охлаждане вътрешните тела получават хладилен агент в течно състояние. Количеството течност, което протича през охладителното тяло, се контролира от внедрен електронен клапан. Когато охладителната течност влезе в серпентината, тя променя състоянието си от течно в газообразно. Този процес извлича топлината от помещението и така се получава охлаждането. Извлечената топлина се изхвърля извън системата или се пренася към помещенията, които имат нужда от отопление. В режим на отопление до вътрешните тела достига хладилен агент в газообразно състояние. Количеството газ, което протича през тялото, отново се контролира от електронния клапан. Фреонът преминава от газообразно в течно състояние, като се освобождава топлинна енергия във въздуха в помещението.

 


Многофункционални, практични и екологични

Като резултат от инсталирането и използването на система за централна климатизация, вие получавате следните възможности:

Охлаждане и отопление

Доставяне на свеж въздух

Пречистване на въздуха

Овлажняване или изсушаване

Използване на остатъчната топлина за битова гореща вода

Благодарение на предоставената гъвкавост при проектиране на цялостната система, както и неограничените варианти за комбиниране на външни, вътрешни тела и контролери за управление, вие ще можете да използвате максимално ефективно вашата система и да намалите консумацията на електричество до няколко пъти. Предлаганите външни тела са с различен капацитет за охлаждане и отопление, а вътрешните биват стенни, таванни, канални, касетъчни и други видове. Има и множество възможности за избор на контролери – от елементарни дистанционни управления до мощни софтуерни пакети. Цялото това съчетание от функционалност, практичност, висока ефективност, ниски разходи за електроенергия и поддръжка отговаря на нормите за екологичен дизайн и минимално отделяне на вредни емисии във атмосферата.


  1. Mitsubishi Heavy
  2. AUX
  3. Daikin
  4. General
  5. Gree
  6. Toshiba
  7. Nippon
  8. Fujitsu
  9. Mitsubishi Electric
© 2003-2021 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. Продължавайки да ползвате сайта ни, Вие се съгласявате с това. Още информация
Чат с нас!