Меню

Високоефективни

Първият инверторен климатик е произведен през 1981 г. от Toshiba, като работният режим се извършва чрез контрол и промяна на оборотите на компресора. Днес тази технология е изключително широко разпространена и се използва в жилищни, административни и производствени помещения, защото предоставя на потребителите възможност за комфортна климатизация на разумна цена. Инверторната технология е иновативна, високоефективна и икономична алтернатива за отопление, охлаждане и вентилация, която осигурява прецизно регулиране на желаната температура, което води до намаляване на консумираната електроенергия.

 


Принцип на работа

Можем да сравним инверторния климатик с автомобил, движещ се по магистрала. При тръгване от място вие натискате педала на газта плавно, докато колата ускори до желаната скорост. Когато това стане, вие отпускате педала и постоянно го натискате леко, за да поддържате скоростта. Когато е необходимо да преодолеете силен насрещен вятър, натискате малко по-силно. Така поддържате скоростта при най-нисък разход на гориво. Ако е необходимо да преминете височина и да се изкачите, вие натискате педала по-силно, използвайки повече от скъпо струващото гориво. Сигурно никога не се замисляте за това, докато шофирате автомобила си. Всяко натискане на газта повишава разхода на гориво, което се отразява на месечния ви бюджет. Инверторните климатици работят на същия принцип. Компресорът на климатика увеличава и намалява оборотите си в зависимост от нуждите на системата, за да достигне желаната температура. След като постигне зададената температура в помещението, компресорът регулира оборотите, за да компенсира температурните разлики в помещението, независимо дали работният режим е на охлаждане или отопление.

 


Технология

При стартиране инверторните климатици се стремят бързо да достигнат зададената температура и след това само да я поддържат, като превръщат променливия ток в постоянен, което позволява да се регулира скоростта на компресора във външното тяло. Това дава възможност за контрол върху консумираната енергия и по-прецизно поддържане на желаната температура. Инверторните климатици са по-надеждни при екстремни външни условия. Поддържат температурата в помещението постоянна – без големи колебания и спестяват с около 30 % консумираната енергия. Климатиците от инверторен тип са по-компактни и по-безшумни в сравнение с конвенционалните.

 


Управление

Инверторите притежават електронен модул за управление на напрежението, тока и честотата при работен режим на компресора. Той получава данни от сензорите, които следят работните условия, и регулира скоростта на компресора, който директно контролира отдаваната топлинна мощност. Оптималният контрол на работната честота предотвратява прекомерната консумация на енергия и осигурява възможно най-комфортната атмосфера в дома или офиса. Ключово предимство на инверторните климатици са впечатляващо ниските оперативни разходи. Благодарение на комбинацията от модерна инверторна технология, иновативна електроника и най-новите достижения в механиката се постига синергичен ефект, който е предпоставка за подобрена производителност и ефективност при охлаждане и отопление. Резултат от целия този процес е намалената консумация на електроенергия.

 


Предимствата на инверторната технология пред обикновените климатични системи са:

Бърз и силен

По-високата скорост на въртене на компресора осигурява висока изходна мощност при стартиране, което улеснява по-бързото постигане на зададената температура в сравнение с обикновените климатици. Като резултат ще получите добър и оптимален температурен комфорт не само при отопление, но и при охлаждане на помещението.

 


Поддържане на комфортен температурен интервал

Работната скорост на компресора и промените на температурата в помещението се следят постоянно, за да се изчисли най-ефективното подаване на напрежение за поддържане на температурата в комфортни граници. Това предотвратява големите температурни колебания, обичайни за неинверторните климатици, и гарантира приятна и комфортна атмосфера.

 


Инверторен контрол

За разлика от неинверторните климатици, които имат постоянен коефициент на енергийна ефективност между 1 и 4, инверторните отчитат променлив коефициент. При тях инверторният контрол променя скоростта на компресора според температурата на помещението. Това позволява да се намали консумацията на електричество. Компресорът на неинверторните климатици работи постоянно на максимална скорост и се включва и изключва, за да поддържа температурата в помещението. Това води до нерационална консумация на енергия. Принципът на работа на инверторните компресори предотвратява този старт-стоп режим, което от своя страна намалява вероятността от повреди и удължава живота на движещите се части.

 


Изключителна икономичност

Използването на инверторни климатици спомага за намаляване на разходите за електричество с около 30-50 %. Първоначалната инвестиция изглежда висока, но резултатът от високата енергийна ефективност и по-ниските разходи за електричество ще увеличи бързо възвръщаемостта на вложените средства в средносрочен период.


  1. Mitsubishi Heavy
  2. AUX
  3. Daikin
  4. General
  5. Gree
  6. Toshiba
  7. Nippon
  8. Fujitsu
  9. Mitsubishi Electric
© 2003-2021 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. Продължавайки да ползвате сайта ни, Вие се съгласявате с това. Още информация
Чат с нас!