Меню

Термопомпа е всеки инверторен или обикновен климатик, който може да работи в режим отопление. При този процес се използва безплатния топлинен потенциал на природата– въздухa, подземните реки или почвата, като топлинната енергия се пренася за отопление или битова гореща вода. Можете да монтирате тази система както в новия си дом, така и в сгради и помещения с ниска енергийна ефективност. Термопомпата е високоефективно решение, което би могло да намали консумацията на електроенергия няколко пъти. Различните видове термопомпи се разграничават в зависимост от използвания енергиен източник.

Принцип на работа

Всяка термопомпа може да бъде разглеждана като постоянен преносител на топъл въздух от едно място към друго в зависимост от сезона. Дори навън да ви се струва много студено, съществува топлина, която може да бъде извлечена. Когато времето е студено, термопомпата извлича топлината от външната среда и я пренася вътре. Когато навън е топло, режимът се обръща и термопомпата започва да работи като климатик – извлича топлината от дома ви и я пренася навън. Благодарение на този принцип на работа всяка една термопомпа създава и поддържа приятна и комфортна температура и влажност в помещението. Тъй като термопомпите пренасят топлината, вместо да я произвеждат, те предоставят няколко пъти по-голямо количество енергия от това, което използват за поддържане на процеса.

 

Икономичната алтернатива

Високият комфорт и ефективност при използването на термопомпа се постига благодарение на свойствата на хладилния агент и компресора на този вид климатик. Всеки вид термопомпа е универсална и икономична алтернатива на традиционните системи за отопление. Термопомпите предлагат високоефективно решение, което би могло да замести котлите. Използвайки термопомпа в дома си, вие ще намалите консумацията на електроенергия до 40 % и ще увеличите значително енергийната ефективност. Коефициентът на преобразуване или така нареченият COP представлява съотношението между произведената и изразходваната енергия. Грижата за една термопомпа е минимална, което води до драстично намаляване на разходите за поддръжка.

 


Интелигентно управление

Устройствата за управление, с които са оборудвани всички термопомпи, гарантират възможно най-ефективно използване на енергията през всички сезони, дори и през най студените зимни дни. Интелигентното управление и прецизното регулиране на температурата понижават текущите разходи за електроенергия и повишават енергийната ефективност. Новите технологии дават възможност да се контролира температурата във всяка стая, с което се постига оптимален комфорт според нуждите.

 


Широка гама вътрешни тела

Инверторните термопомпи са изключително гъвкави по отношение на възможностите за използване на различни видове вътрешни тела, които включват радиатори, конвектори, подово отопление, стенни, касетъчни, канални тела и др. Това ви позволява да изберете решение, което ще ви донесе максимален комфорт, както при отоплението и охлаждането, така и при поддържане на влажността в нормални граници. Ако използвате подово отопление за пренасяне на топлината в помещението, вие спестявате допълнително от 7 до 10 %, а комфортът е незаменим. Конвекторите ви дават възможност много по-бързо да достигнете желаната температура на въздуха, затова са подходящи за монтиране в помещения, които не се отопляват или охлаждат редовно.

 


Битова гореща вода

Най-ефективното решение за осигуряване на битова гореща вода през цялата година е използването на комбинирана термопомпа за отопление и гореща вода. За затоплянето на водата се използва извлечената от природата топлина, което води до висока ефективност и комфорт дори и през студените зимни месеци. По този начин вие използвате безплатна и неизчерпаема енергия за вашия ежедневен комфорт. През лятото, когато температурата на въздуха е по-висока, затоплянето на водата се извършва с още по-нисък разход на енергия, защото извличането на топлина става по-бързо. В този случай коефициентът на преобразуване нараства драстично и може да достигне значително високи стойности.

 


Енергия от слънцето

Към всяка термопомпа може да се интегрира и соларен модул, който подпомага получаването на битова гореща вода. Слънчевата енергия и термопомпата се допълват, като осигуряват битова гореща вода на изключително ниска цена. Принципът на работа е следният: слънчевата енергия се използва за подгряване на водата в бойлера, а в случаите, когато тази енергия е недостатъчна, водата се загрява от термопомпата. Големината на водосъдържателя зависи от индивидуалните потребности и изисквания.


  1. Mitsubishi Heavy
  2. AUX
  3. Daikin
  4. General
  5. Gree
  6. Toshiba
  7. Nippon
  8. Fujitsu
  9. Mitsubishi Electric
© 2003-2021 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. Продължавайки да ползвате сайта ни, Вие се съгласявате с това. Още информация
Чат с нас!