Меню
Търси

Как да изберем правилния климатик за дома си

Ако се нанасяте в ново жилище или просто искате да внесете промени в дома си и ви предстои да изберете система за охлаждане и отопление, е необходимо да вземете предвид характеристиките на помещението, енергийната ефективност и, не на последно място, собствения си комфорт.

Първоначално трябва да определите колко мощен климатик ще ви е нужен в зависимост от големината и положението на помещението, което ще отоплявате или охлаждате.
Капацитетът на климатиците се измерва в kW – киловат или Btu/h – британска топлинна единица, като за един кубичен метър обикновено са необходими 0,06 kW.
Онагледено с пример: за стая от 22 квадратни метра при височина на тавана 2,6 метра, което е равно на 57,2 куб. м, ще ви е необходим климатик с отдавана мощност от около 3,43 kW. Подходящ за такова помещение е инверторен климатик Daikin FTXB35C. Понякога височината на помещението не е стандартна (2.60 м) и примерът ще изглежда по следния начин: за помещение отново 22 кв.м., но с височина от 2,8 метра ще ви е нужен климатик за кубатура 61,6 куб.м., т.е. ви е необходима отдавана мощност от около 3,69 kW. Така излиза, че за същата квадратура ви е необходим по-мощен климатик, какъвто е инверторен климатик AvAnt RAS-137SKV-E3 на Toshiba.
Този начин на изчисление е приблизителен поради наличието на особености при различните помещения като: изложението на стаята, вида на дограмата и стъклопакета, наличието на изолация и други.
Освен по мощност, изборът на климатизатор се осъществява и по тип на системата. Сплит системите се състоят от едно вътрешно и едно външно тяло и са изключително подходящи за отопление и охлаждане на едно помещение в дома. За климатизиране на няколко помещения можете да изберете мултисплит система, която се състои от едно външно тяло и няколко вътрешни.
Правилният оразмеряване и определянето тип климатик е от особено значение за добрата климатизация и минимизиране разхода на електроенергия.

Енергийната ефективност е изключително важна характеристика, на която трябва да обърнете внимание при избора на климатична система. Инверторните климатици се отличават като едни от най-енергоспестяващите продукти. Използването на инвертори спомага за намаляване на разходите за електричество с около 30-50%.
Върхово достижение в категорията са хиперинверторните климатици, при повечето от които средният разход на енергия е сведен до минимум. Водещ продукт при хиперинверторите е моделът Daiseikai 8 на Toshiba. Инверторната система Daiseikai 8 постига икономии на енергия до 50%, дължащи се на DC хибридно-инверторната технология на Toshiba, която управлява мощността на климатизатора.
Първоначалната инвестиция изглежда висока, но в дългосрочен план се оказва перфектното решение за непрекъснато ползване, тъй като осигурява висока ефективност и ниски разходи за електроенергия.

Освен техническите характеристики и параметри, не бива да пренебрегвате и собствения си комфорт.
За климата в нашата страна най-благоприятната температура за обитаеми помещение варира от 15 до 25°С в зависимост от предназначението на помещението и нуждите на хората. Контролът при всички климатични системи се осъществява лесно посредством дистанционно управление. Температурата обаче не е единственият фактор, който създава комфорт. Голямо влияние върху човешкия организъм оказва относителната влажност. Инверторен климатик Daikin Ururu Sarara предлага функция за регулиране нивото на влажност в помещението, която е изключително важна и полезна, особено ако имате респираторни проблеми.
Нивата на шум също не са за пренебрегване. Съветваме ви да помислите за подходящо място за монтиране на външното тяло на климатика, защото нивото на шума в работен режим може да се окаже неприятно и да повлияе отрицателно на вас или вашите съседи. Ако търсите пълно спокойствие и уют, подходящ избор са изключително безшумните подови климатици Daikin Nexura. Излъчваният шумна вътрешното тяло при серията Nexura е едва 23 dB(A) при охлаждане и 19 dB(A) в режим на лъчисто отопление. За сравнение, естественото ниво на шум в тиха стая е 40 dB(A).
Климатиците служат не само за отопление или охлаждане. Те също пречистват въздуха в помещението. Някои модели са снабдени с йонизатори, които премахват микроби, вируси и алергени.

Нанасянето в нов дом, а също така ремонтът на старото ви жилище, включва взимането на много решения и за жалост изборът на климатизатор се пренебрегва. Закупуването на климатична система, която се грижи за комфорта и разходите, е важно решение, което трябва да обмислите предварително.

© 2003-2024 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!