Меню
Търси

Неприятна миризма от климатика - причини и решения

Климатикът е едно от най-ценените удобства в дома. Но понякога от климатичната система се появява неприятна миризма. Причината за тази миризма обикновено се крие в полепналите гъбички, мухъл и плесен по климатичната система.

Когато става въпрос за охлаждане с климатици, в много случаи се разчита, че самият климатик не само ще осигури комфортна температура в помещението, но и ще поддържа влажността на вътрешния въздух в оптимални нива, защото усещането за температура силно зависи от влажността на въздуха. Поради тази причина, когато климатикът работи в режим на охлаждане, вътрешният топлообменник кондензира вода от въздуха в стаята, която попада в специална ваничка, а след това се отвежда навън. Възможно е обаче, когато климатикът се изключи, във вътрешното тяло да остане влага, което заедно с високата температура в стаята да създаде условия за образуване на мухъл и плесени, които се превръщат в източник на неприятна миризма при следващото включване на климатика.

В стремежа си за предотвратяване на този проблем различните производители на климатици разработват специални функции.
Някои модели климатични системи, като Toshiba Super Daiseikai 8, разполагат със самопочистваща функция при охлаждане, която изсушава вътрешността на тялото, след като климатикът е работел, и възпрепятства възможността за образуване на мухъл и плесен. Самопочистващата функция се активира след изключване на климатика и се извършва за около 30 минути.
По-евтините климатици не разполагат с такава функция, но тя може да се замести до известна степен, като се зададе работа на климатика в режим на „вентилатор“. По този начин ще сведете влагата в помещението до по-ниски нива.

Предлагат се климатици със специална функция, която контролира нивото на влага в стаята. С тази функция разполагат инверторни климатици от серията Ururu Sarara на Daikin. Тя подобрява усещането за комфорт и се грижи за здравето на дихателната ви система. Системата на Ururu Sarara за премахване на влажността ефективно извлича излишната влага извън стаята, като поддържа равномерна температура. Овлажняването без допълнителен резервоар за вода е уникална технология, предлагана в световен мащаб единствено от разработчиците на климатици Daikin.

Тези функции ще ви помогнат да предотвратите появата на неприятна миризма и образуването на плесени и мухъл в климатика. Когато обаче такава миризма е вече налична, най-добре е да се обадите на фирма, занимаваща се със сервиз и поддръжка на климатична техника. Те ще демонтират вътрешното тяло, ще го разглобят, измият и монтират обратно. Някои климатици могат да достигнат до момент, в който се нуждаят от пълна профилактика. Извършването на профилактика от професионалисти е необходимо, защото използваните от климатиците високо напрежение и хладилен агент могат да крият риск за живота и здравето на неквалифициран човек.

В по-редки случаи климатиците могат да задържат влага във вътрешните тела и поради друга причина, а именно грешки по време на монтаж, когато вътрешното тяло на климатика не е идеално нивелирано. Това е причина кондензиралата вода, попаднала във ваничката, да остане в нея. Професионалната намеса тук е напълно задължителна.

Богата и разнообразна гама от климатични системи и още полезна информация можете да откриете на климатичната платформа www.klimaticite.bg

© 2003-2024 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!