Меню
Търси

Нормални ли са звуците, които издава климатикът ни

Понякога нашите климатици издават странни звуци, но как да разберем дали това е нормално, или нещо не е наред? Важно е да знаете кога е необходимо да потърсите професионалист, за да провери вашия климатизатор.

Шумът от външното тяло нормален ли е при включване и изключване?
Във външното тяло са разположени повечето механизми и в зависимост от типа на климатизатора, шумът може да варира в различни диапазони, когато системата започва и спира работата си. По принцип, повечето климатични системи издават звуци, когато работят за първи път, което може да бъде породено от напрежението в хладилния агент или от задвижването на лагерите, вентилаторите или други подвижни части на климатика. Когато тези звуци са еднакви при всеки цикъл на включване и изключване и не са много силни, това е нормално и не е необходимо да се обръщате към специалист. Ако системата стане твърде шумна и не работи така, както досега, вероятно се налага да повикате техник. Ако чуете силни, прекъсващи се звуци на драскане и очукване на механизмите, трябва да изключите системата и да повикате професионалист, който да я погледне възможно най-скоро.

Чува се шум на течаща вода от климатика.
Понякога може да чувате звуци, наподобяващи течаща вода. Те са породени от циркулацията на хладилен агент в климатика. Няма причина за притеснение, това може да се наблюдава при всяка климатична система.

От вътрешното тяло се чува хрущене.
Поради промяната в температурата, пластмасовите части, като предния панел на тялото, се свиват и разширяват и се получава хрущене. Това е нормално и не изисква намесата на техник.

Възможно ли е изпускане на въздух от климатика?
Шум от изпускане на въздух обикновено се чува, когато потокът на хладилния агент променя посоката си. Този шум се генерира, когато климатикът спре да работи.

Вентилаторът на вътрешното тяло все още работи, когато климатикът вече е спрян.
Това е характерно за климатизаторите с нагревател. След като климатикът спре работата си в режим на отопление, вентилаторът работи още 60-100 секунди, за да охлади нагревателя. Ако вашият климатик не разполага с нагревател не е характерно да издава подобни звуци.

От климатика се чува звук от кипене.
Това се получава при някои модели климатици в режим на отопление, когато се размразяват. Тогава изпарението на фреона във вътрешното тяло протича с висока скорост и се чува звук на кипяща течност. Това не възпрепятства работата на климатика.

Като цяло, звукът е субективна характеристика и горепосочените описания са дадени като насока за шумовете, които потенциално биха могли да сигнализират за проблем във вашата климатична система. Ако чуете нетипичен звук от вашия климатик, ви съветваме да се допитате до професионалист.

А ако искате да смените старите климатици с нови, можете да разгледате нашите предложения ТУК.

© 2003-2024 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!