Меню
Търси

Полезните функции на климатиците

Климатиците са най-търсените продукти, когато стане дума за климатизация на дома. Те осигуряват топлина и уют в студените дни и комфортна прохлада в летните жеги, но функциите „охлаждане“ и „отопление“ далеч не са единствените ползи, които можем да извлечем от климатизатора. Мнозина не са запознати с полезните функции, които им предоставя климатичната система. Независимо дали ще закупувате климатик, или вече разполагате с такъв, обърнете внимание на изброените по-долу полезни функции, от които да се възползвате при употребата му.

Автоматично насочване на въздушния поток
Автоматичното насочване на въздушния поток регулира въздушната струя в помещението с цел по-добро разпределение на температурата, осигурявайки комфорт на обитателите. Когато тази функция не е включена, се използва функцията вертикално насочване на въздушния поток. При вертикалното насочване жалузите на климатика се нагласят така, че да разпределят комфортно въздуха в помещението. За равномерна температура се препоръчва в режим на отопление жалузите да насочват въздуха към пода, а в режим на охлаждане – напред или към тавана, тъй като топлият въздух се издига нагоре, а студеният пада ниско долу.

Режим „Пълна мощност“ и Икономичен режим
Режим „Пълна мощност“ ви дава възможност да отоплите или охладите дадено помещение изключително бързо. Когато се достигне зададената температура, климатизаторът автоматично превключва на нормален режим на работа, за да се намали консумацията на електроенергия.
Икономичният режим позволява да се намали консумираната енергия и да се предотврати прекъсването на електрозахранването при много едновременно включени електрически уреди. Когато имате нужда от засилено охлаждане или отопление, можете просто да изключите икономичния режим.

Режим „Сън“
Специален режим на климатика за осигуряване на идеални условия за комфортен сън. В този режим климатикът автоматично контролира температурата и осигурява безшумна работа във вашата спалня, като запазва ефективността на климатизатора и осигурява пълен комфорт по време на сън. За вътрешните тела е характерен изключително тих режим на работа, който е едва доловим. Инверторните климатици Nexura на Daikin се отличават като едни от най-безшумните климатични системи на българския пазар, което ги прави изключително подходящи за спални помещения или детски стаи.

Таймер
Благодарение на вградения таймер вие разполагате с възможността да настройвате точното време за включване или изключване на климатика, когато сте извън помещението. Тази функция ви позволява да управлявате температурата според индивидуалните си предпочитания. Програмирането може да бъде зададено дори за една седмица напред. Такава функция е налична при всеки модел от серията Suzumi Plus на инверторни климатици Тошиба.

Размразяване
Външният топлообменник може да замръзне, ако външната температура е ниска, а влажността е висока. В такъв случай саморазмразяващата функция се включва, а вентилаторите на външното и вътрешното тяло се изключват. Тази функция можете да откриете в абсолютно всички климатични системи. Инверторни климатици Nippon KFR DC автоматично превключват на режим „интелигентно размразяване”, когато външният топлообменник замръзне, докато е в режим на отопление при ниска температура на околната среда.

Интелигентно око и Интелигентно око за няколко зони
Някои модели климатици имат функция „интелигентно око“. Това е сензор за движение, който отчита кога присъстващите напускат стаята, но оставят включен климатика. Ако никой не се върне в стаята в рамките на няколко минути, уредът автоматично преминава в енергоспестяващ режим – охлажда или отоплява по-малко, но въпреки това поддържа комфортни условия в стаята. Освен това съществува функция „Интелигентно око за няколко зони“, която засича къде в стаята има хора и насочва автоматично въздушния поток встрани от тях. Така се избягва всяка възможност за дискомфорт, който може да бъде причинен от студен въздушен поток директно към тялото на някой от присъстващите. Тези функции можете да откриете при климатизаторите от серия Professional на Daikin.

Самопочистваща функция
Самопочистващата функция се активира след изключване на климатика. Когато климатизаторът бъде спрян, вътрешният вентилатор се включва, за да изсуши влагата в топлообменника, след което се изключва автоматично. Освен това тази функция предотвратява образуването на бактерии и плесени, като елиминира възможността от кондензиране на вода и неприятна миризма. Такава функция е типична за инверторни климатици Toshiba Super Daiseikai 8.

Функция Овлажняване / Изсушаване на въздуха
Тази функция помага да се избегне чувството за студ при сух въздух и с по-малко енергия да се постигне нужното отопление, също така се грижи за здравето на дихателната ви система. Овлажняването без допълнителен резервоар за вода е уникална технология, предлагана в световен мащаб от разработчиците на климатици Daikin. Интелигентната система за овлажняване на инверторни климатици Ururu Sarara извлича необходимото количество влага от външната среда, а системата за премахване на влажността ефективно отстранява излишната влага от стаята, като поддържа равномерна температура.

Пречистване на въздуха
Някои климатични системи, като тези от серията Comfort на Daikin, са снабдени с титанов фотокаталитичен филтър за пречистване на въздуха, който отстранява вредните микроскопични частици, разгражда миризмите и предотвратява размножаването на бактерии, вируси и микроби, за да осигури постоянен приток на чист и свеж въздух. Други климатици, като Daikin Ururu Sarara и Toshiba Super Daiseikai 8, използват плазма филтър за тази цел.

Онлайн управление
Wi-Fi модулът ви позволява да контролирате вашия климатик от всяка точка на света, по всяко време на деня или през нощта, от компютър, смартфон или таблет. Това допълнително WLAN устройство тип „plug and play“ разполага с интуитивен интерфейс и улеснява контрола на всеки климатик както от вашия дом, така и извън него. Инверторни климатици Daikin от серията New Comfort могат да се управляват от всяка точка на света посредством безжична версия на онлайн контролер, снабден с приложение, налично за платформи Apple и Android.

Богата и разнообразна гама от климатични системи, както и още полезна информация и съвети можете да откриете на климатичната платформа www.klimaticite.bg

© 2003-2024 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!