Меню
Търси

Причини за изтичане на фреон от климатизатора

Притеснява ви потенциален теч на фреон от вашия климатик? Ако климатизаторът не работи правилно или не охлажда, когато го включите, тогава е възможно да има нещо нередно с фреона. Често срещано схващане е, че фреонът се изчерпва при ползването на климатика. Всъщност, теч на фреон най-често се причинява от малки прободни отвори, които позволяват на фреона да излезе от системата. Други причини могат да включват лоша инсталация, фабрични дефекти и ерозия на метала.

Как може да се забележи течът
Когато става въпрос за изтичане на фреон, нещата се усложняват с течение на времето. Точно както пробив в надуваем басейн или легло - започва като малка дупчица и става все по голяма с времето. Дупката може да се забележи чрез наблюдаване на малки мехурчета в намотките на изпарителя. На това място най-често се наблюдават течове.

Как влияе фреонът на здравето на човек и околната среда
До 1930 година използваният в климатиците газ бил амоняк, който е опасен за здравето на хората. След регистрирането на няколко нещастни случая, производителите на климатици го заменят с безопасния газ фреон. До 2002 година масово използван е агент R-22. Той е безопасен за човека, но излъчва при употреба повече топлина през лятото и по този начин повишава допълнително температурата в гъсто населените градове. Затова производителите се насочват към R-407 и R-410. Използваните в климатиците фреони обаче са главни виновници за образуването на озоновите дупки високо в атмосферата. Последната иновация на климатичния гигант и пазарен лидер Daikin е фреонът R-32. В сравнение с масово използвания за момента R-410A, R-32 намалява вредното въздействие върху околната среда с 68% и осигурява по-висока ефективност на климатика. На пазара е пусната цяла гама инверторни климатици Daikin Bluevolution, която се грижи максимално за околната среда, използвайки фреон R-32. Серията FTXM-М от гамата Bluevolution впечатлява с брилянтни стойности на сезонна ефективност до A+++ без никакъв компромис в комфорта и грижа за здравето. Въпреки че фреонът е безопасен, в климатичната система той работи под високо налягане и когато стане въпрос за течове трябва да се обърнете към експерт-техник.

Кои са най-често срещаните причини за течове на фреон
Въпреки че тези течове не са толкова често срещани, колкото смятате, това не означава, че не се появяват. Теч може да възникне дори в чисто нов климатик, ако той не е инсталиран правилно. Затова се правят тестове за изтичане на фреон още при поставянето на климатика. Втората най-често срещана причина за изтичане на фреон е повреда. Причина за течове е ерозията на метала, която се появява с течение на времето. Образуват се малки дупки, които пропускат фреона. Друга причина за изтичане на фреон са фабричните дефекти.

Богата и разнообразна гама от климатични системи и още полезна информация можете да откриете на климатичната платформа www.klimaticite.bg

© 2003-2024 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!