Меню
Търси

Работата на климатика зависи от добрата профилактика

Климатикът е едно от най-полезните изобретения, тъй като е приложим през всички сезони и осигурява перфектния комфорт. За да имате безпроблемно работещ климатик, трябва да го използвате по предназначение, да следите неговите параметри и да не забравяте периодично да му правите профилактика.

Периодичната профилактика на климатика е вид сервизно обслужване, предназначено да подобри работата на климатизатора и състоянието на въздуха в помещението. Целта й е отстраняване на насъбралите се в климатика плесен, прах и други неблагоприятни фактори за работата на климатика и здравето на хората.
В зависимост от нуждите профилактиката може да включва обстойна диагностика на вътрешното и външното тяло; разглобяване, почистване и повторно сглобяване на вентилационните части, топлообменниците, филтрите, дренажната система, а при необходимост – кондензната вана и турбината; измерване на параметрите на въздушния поток като температура, напор и шум; проверка на налягането в климатичната система; замерване на консумираната мощност; допълване на количеството фреон и други.

При задръстване на топлообменниците с прах и мръсотия се получава тапа, която води до затрудняване на топлообмена и съответно натоварва компресора, което от своя страна създава риск от повреди. Професионалното почистване ще предотврати евентуални повреди и ще подобри работата на климатизатора многократно.

Почистването на филтрите на вашия климатик ще допринесе за поддържането на чиста и свежа атмосфера в дома или офиса и значително ще подобри качеството на въздуха в помещението. Регулярното им почистване ви гарантира чист въздух и здравословна среда за вас и вашето семейство.

В следствие замърсяването на филтрите и топлообменниците, климатизаторът увеличава разхода на ел. енергия и трудно достига зададената температура. Редовното почистване на филтрите значително намалява консумацията на електричество. Посредством извършването на профилактика се постига удължаване на живота на климатизатора и се осигурява по-ефективен работен процес.

За да повишите енергийната ефективност, съответно за да намалите разходите за електроенергия, е необходимо редовно да извършвате профилактика на вашия климатик. Най-добрият момент за профилактика е точно преди навлизане в активен сезон, когато използвате климатизатора си с висок интензитет.
Честотата на извършване на профилактика зависи от предназначението на климатика. Ако се използва в промишлени и производствени помещения, както и в различни обществени заведения, е желателно да се извършва по-често.

Предлагат се модели климатици, разполагащи с функция за самопочистване, която подпомага правилното функциониране на климатика и се грижи за създаването на комфортна среда за живот. Автоматично почистване на филтъра запазва въздуха чист и предотвратява натрупването на прах в тялото, което гарантира, че енергийната ефективност остава висока. С тази функция разполага серията климатици Ururu Sarara на климатичния гигант Daikin. Филтрите на всеки климатик Ururu Sarara се самопочистват постоянно, поддържат постоянна скорост на въздушния поток и намаляват потреблението на електроенергия. Система от специални ротационни четки във всеки климатик от серията почиства праха от филтрите и го събира в контейнер, който се изхвърля при сигнал за напълване.

Богата и разнообразна гама от климатични системи, както и още полезна информация и съвети можете да откриете на климатичната платформа www.klimaticite.bg

© 2003-2024 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!