Меню
Търси

Увеличете енергийната ефективност на вашия климатик

Енергийната ефективност на вашия климатик зависи в голяма степен от правилната му експлоатация и поддръжка.
Предоставяме ви няколко практични съвета за увеличаване на енергийната ефективност на вашия климатик:

Изберете правилната температура
При охлаждане температурата в помещението трябва да бъде между 23 и 26 °C, като трябва да имате предвид, че при охлаждане влажността на въздуха е по-малка и усещането е за дори по-ниска от зададената температура. При отопление температурата в помещението трябва да се задава между 19 и 24 градуса. Хиперинверторен климатик Toshiba Super Daiseikai 8 поддържа температурата постоянна при изключително ниска работна мощност, което увеличава неимоверно енергийната ефективност на климатика ви.

Почиствайте редовно филтрите на вашия климатик
Редовното почистване на филтрите спестява до 35% консумация на ел. енергия. Чистите филтри спомагат за безпроблемното преминаване на въздушната струя, докато замърсените играят ролята на бариера, затруднявайки свободното движение на въздушния поток. Серията хиперинверторни климатици Ururu Sarara на Daikin разполага с функция „Самопочистващ се филтър“. Филтрите на всеки климатик Ururu Sarara се самопочистват постоянно и така намаляват потреблението на електроенергия с около 25%. Периодичната поддръжка на филтрите ви гарантира висока енергийна ефективност.

Затворете вратите и прозорците
Без значение дали климатикът работи в режим на охлаждане, или отопление, помещението се климатизира в пъти по-лесно, когато вратите и прозорците са затворени. Когато вратите са отворени, климатизаторът работи на по-висока мощност, за да затопли по-голяма част от пространството. Това увеличава разхода на електроенергия и намалява значително енергийната ефективност на климатичната система. Ако ви притеснява, че по този начин няма да достига чист въздух в помещението, може да се възползвате от функция за пречистване на въздуха. Такава функция например имат всички климатици от серията Nexura на Daikin. Инверторен климатик Nexura е снабден с титанов фотокаталитичен филтър за пречистване на въздуха, който отстранява вредните микроскопичните частици, бързо разгражда миризмите и подтиска размножаването на бактерии, вируси и микроби.

Поддържайте температурата в помещението равномерна
Равномерно разпределената температура в помещението изисква по-малка мощност за поддържането й, което спомага за повишаване на ефективността на климатика. За да бъде температурата еднаква във всяка част на помещението е необходимо да нагласите жалузите на климатика според сезона. През топлия сезон, когато охлаждате помещението, жалузите трябва да са насочени нагоре. По време на студения период, когато използвате климатика за отопление, нагласете жалузите надолу, за да може топлата струя да пада и едва след това да се издига нагоре. Някои модели климатици, като тези от серията Professional на Daikin, разпределят въздушната струя посредством функцията „Интелигентно око“. Тази функция е от изключително значение за осигуряване на оптимална здравословна среда. При засичане на присъстващи лица в помещението въздушната струя автоматично променя посоката си към зона, различна от тази, в която се намират хората. По този начин се предотвратяват директните студени течения, които причиняват дискомфорт.

Монтажът има значение
Най-удачно е да инсталирате външното тяло на завет, така че да има достатъчно място за циркулация на въздуха през него. Правилното място за монтаж на климатика оказва значително влияние върху неговата ефективност.

© 2003-2024 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!