Меню
Търси

Кое е най-доброто ниво на влажност за хората, техниката и книгите

Идеалното ниво на влажност е това, което взема под внимание всички обитатели на дома, било то одушевени или не. Хората, електрониката и книгите имат свое собствено идеално ниво на влажност. За щастие тези граници се припокриват.

Когато говорим за влажност обикновено имаме предвид относителна влажност - отношението между количеството водна пара, намираща се във въздуха, и максималното количество водни пари, което въздухът може да поеме при една и съща температура. Изразява се в проценти. При по-високи температури въздухът може да побира по-големи количества водни пари, така че въздух с равни количества водна пара при различни температури ще има драстично различна относителна влажност. Това се превръща в проблем през зимата, когато отоплителните системи затоплят въздуха, но не добавят водни пари. Това прави относителната влажност много ниска. От друга страна готвенето, къпането, както и други навици от ежедневието увеличават значително влажността.

Благоприятният диапазон на влажност за човека е между 30% и 60%, като идеалният е около 45-55%. Много високи нива на влажност допринасят за появата на мухъл, плесен, акари и други вредители. Мухълът вирее във влажен климат, обикновено над 60% влага, като създава предпоставки за редица заболявания. За хората, страдащи от астма и други респираторни заболявания, високата влажност може да влоши симптомите. Сухи или сърбящи кожни заболявания са характерни при ниска влажност на въздуха. Високите нива на влажност предразполагат развитието на плесен и появата на вредители, които унищожават книгите, а пък ниските нива на влажност могат да направят страниците чупливи. Препоръчваната от експерти влажност е между 30% и 50%. Подобно на книгите, техниката е чувствителна към крайности във влажността. Високата влажност може да промени проводимостта на устройствата, което води до увреждане и неизправност, а вероятно и до корозия. Кондензацията се превръща в много сериозен проблем при висока влажност на въздуха. Много ниска влажност, от друга страна, може да доведе до чупливост на компонентите на устройствата. Електрониката също функционира правилно в диапазон от 30% до 50%.

Контролът на влажността е от съществено значение за приятна атмосфера и здравословна среда у дома. Иновативните разработки довеждат до изключителна комбинация от климатизация и контрол на влажността в лицето на инверторен климатик Daikin Ururu Sarara. Ururu Sarara е първата в света климатична система, съчетаваща охлаждане, отопление, пречистване на въздуха, вентилация, овлажняване и изсушаване. Интелигентната система на Ururu Sarara за овлажняване извлича само необходимото количество влага от околната среда, а системата за премахване на влажността ефективно извлича излишната влага от стаята, като поддържа равномерна температура.

Богата и разнообразна гама от климатични системи и още полезна информация можете да откриете на климатичната платформа www.klimaticite.bg

© 2003-2024 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!