Меню

Кое е най-доброто ниво на влажност за хората, техниката и книгите

Идеалното ниво на влажност е това, което взема под внимание всички обитатели на дома, било то одушевени или не. Хората, електрониката и книгите имат свое собствено идеално ниво на влажност. За щастие тези граници се припокриват.

Когато говорим за влажност обикновено имаме предвид относителна влажност - отношението между количеството водна пара, намираща се във въздуха, и максималното количество водни пари, което въздухът може да поеме при една и съща температура. Изразява се в проценти. При по-високи температури въздухът може да побира по-големи количества водни пари, така че въздух с равни количества водна пара при различни температури ще има драстично различна относителна влажност. Това се превръща в проблем през зимата, когато отоплителните системи затоплят въздуха, но не добавят водни пари. Това прави относителната влажност много ниска. От друга страна готвенето, къпането, както и други навици от ежедневието увеличават значително влажността.

Благоприятният диапазон на влажност за човека е между 30% и 60%, като идеалният е около 45-55%. Много високи нива на влажност допринасят за появата на мухъл, плесен, акари и други вредители. Мухълът вирее във влажен климат, обикновено над 60% влага, като създава предпоставки за редица заболявания. За хората, страдащи от астма и други респираторни заболявания, високата влажност може да влоши симптомите. Сухи или сърбящи кожни заболявания са характерни при ниска влажност на въздуха. Високите нива на влажност предразполагат развитието на плесен и появата на вредители, които унищожават книгите, а пък ниските нива на влажност могат да направят страниците чупливи. Препоръчваната от експерти влажност е между 30% и 50%. Подобно на книгите, техниката е чувствителна към крайности във влажността. Високата влажност може да промени проводимостта на устройствата, което води до увреждане и неизправност, а вероятно и до корозия. Кондензацията се превръща в много сериозен проблем при висока влажност на въздуха. Много ниска влажност, от друга страна, може да доведе до чупливост на компонентите на устройствата. Електрониката също функционира правилно в диапазон от 30% до 50%.

Контролът на влажността е от съществено значение за приятна атмосфера и здравословна среда у дома. Иновативните разработки довеждат до изключителна комбинация от климатизация и контрол на влажността в лицето на инверторен климатик Daikin Ururu Sarara. Ururu Sarara е първата в света климатична система, съчетаваща охлаждане, отопление, пречистване на въздуха, вентилация, овлажняване и изсушаване. Интелигентната система на Ururu Sarara за овлажняване извлича само необходимото количество влага от околната среда, а системата за премахване на влажността ефективно извлича излишната влага от стаята, като поддържа равномерна температура.

Богата и разнообразна гама от климатични системи и още полезна информация можете да откриете на климатичната платформа www.klimaticite.bg

  1. LG
  2. Mitsubishi Heavy
  3. AUX
  4. Daikin
  5. General
  6. Gree
  7. Toshiba
  8. Nippon
  9. Fujitsu
  10. Mitsubishi Electric
© 2003-2022 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. Продължавайки да ползвате сайта ни, Вие се съгласявате с това. Още информация
Чат с нас!