Меню
Търси

Как да запазим температурата в помещението в режим на охлаждане

Затворете и уплътнете

За да запазите температурата в климатизираното помещение възможно най-дълго, е добре да затворите и уплътните прозорците и вратите. По този начин ще предотвратите навлизането на топлина отвън и излизането на охладения вътрешен въздух. Освен това, наличието на вътрешна или външна изолация също спомага за по-ефективното поддържане на зададената температура. Разбира се, добре е да проветрявате ежедневно, като най ефективният начин да го направите е да отворите широко вратите и прозорците за кратко време. По този начин ще нахлуе свеж въздух в помещението, без да има време да се стопли интериора твърде много.

 


Намалете топлината, генерирана от различни уреди

Някои уреди като хладилници и плазмени телевизори генерират голямо количество топлина и затоплят въздуха в помещенията. Препоръчваме ви да изключвате тези уреди, когато не ги ползвате, за да намалите излъчваната от тях топлина. Съветвайте вашето семейство да не държи вратата на хладилника отворена дълго време. Разбира се, не може и не трябва да изключвате хладилника си, само за да не загрява въздуха в стаята, но е добре той да не е разположен в помещение, което се климатизира. Уреди като телевизионни приемници и компютри/лаптопи генерират доста прилично количество топлина. За тях е препоръчително да се изключват, когато не се използват.

 


Енергоспестяващо осветление

Обикновеното осветление и халогенните крушки генерират огромно количество топлина. При някои осветителни тела 80-90% от енергията се отделя като топлина, а това води до затопляне на въздуха в помещението Препоръчваме ви да замените старите крушки и лампи с LED осветление, което е значително по-ефективно, енергоспестяващо и не излъчва топлина. Макар и незначително една крушка може да повлияе на вътрешната температура.

 


Приготвяйте храната рано сутрин или късно вечер

Когато е възможно, приготвяйте храната рано сутрин или късно вечер, защото готварските печки генерират голямо количество топлина, което влияе значително на температурата в стаята. Задължително използвайте аспиратор по време на приготвянето на храната, който абсорбира отделената топлина и пари.

 


Тъмните плътни завеси спират топлината

Използвайте плътни завеси с рефлекторни способности, които облъскват топлината или плътни щори. Използването на завеси през лятото ще предотврати навлизането на слънчевите лъчи в стаята, което ще спомогне за запазване на температурата в охладеното помещение. Външните щори са един от най-ефективните методи за запазване на ниска температура през летните жеги. Особено ефективни са за спални помещения, в които не е нужна светлина през деня и спускането им ще ви осигури хладна стая, която ви очаква за приятен нощен сън.

 


Затваряйте входната врата

Препоръчваме ви да затваряте входната врата, веднага като влезете или излезете, защото при всяко отваряне на вратата навлиза горещ въздух отвън. Този фактор също влияе на температурата в стаята.

 

За да работят всички всички тези полезни съвети, заложете на ефективен климатик: https://www.klimaticite.bg/c/klimatici/klimatici-aux

© 2003-2024 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!