Меню

Профилактика на климатици

Какво представлява профилактиката на вашия климатик?

Периодичната профилактика на климатика представлява сервизно обслужване, което включва обстойна диагностика на вътрешното и външното тяло; почистване на вентилационните части, топлообменници, филтри и дренажна система; измерване параметрите на входния и изходния въздушен поток като температура, напор, шум; проверка на налягането в климатичната система; замерване на техническите показатели на климатика и консумирана мощност; преглед и допълване на количеството хладилен агент/фреон.

 


Защо е необходимо да извършвате периодична профилактика?

Редовното почистване на филтрите на климатиците ви осигурява чист въздух и здравословна среда за вас и вашето семейство. Професионалното почистване на климатика ще предотврати евентуални повреди, предизвикани от натрупан прах, плесени и други нечистотии. Освен това, ще подобри значително работата на вашия климатик, ще ви снабди с постоянен поток от чист въздух и ще удължи живота му.

 


Колко често трябва да се прави профилактика на климатика?

За да повишите енергийната ефективност, както и да намалите разходите си за електроенергия, е необходимо да извършвате два пъти годишно профилактика на вашия климатик – преди отоплителния и преди охладителния период. Честотата на извършване на профилактика зависи от предназначението на самия климатик. Ако се използва в промишлени и производствени помещения, както и в различни обществени заведения, е желателно да се извършва по-често.

 


Признаци за неотложна профилактика

Образуване на т.нар. въздушна тапа – когато топлообменниците са задръстени от прах и мръсотия, се затруднява процесът на топлообмен, което натоварва компресора и може да се стигне до повреда.

Неприятна миризма, причинена от натрупване на нечистотии в климатика.

Странен шум в работен режим.

Не охлажда.

Не топли.

 


Видове профилактика

В зависимост от състоянието на вашия климатик и специализираната фирма, която извършва диагностиката, видовете профилактика биват:

 

Стандартна* – включва преглед на външното и вътрешното тяло, почистване на съставните части и филтрите, както и проверка на климатика в работен режим по определени параметри.

 


 

Цялостна* – при този вид профилактика се извършва демонтаж на вътрешно, външно тяло или на двете, почистване на отделните компоненти, пълен преглед на климатика в работен режим и монтаж.

 


* Всяка една специализирана фирма за профилактика на климатични системи използва собствен метод за извършване на диагностика и поддръжка на климатици. Съветваме Ви да се консултирате предварително за вида профилактика, какви дейности включва, цени и срокове.

Цена на профилактиката

Цените за извършване на профилактика зависят от няколко фактора:

Състояние, вид и мощност на климатика

Ценова листа на специализираната фирма за профилактика

Необходимост от стандартна или цялостна диагностика

Условия, при които се извършва профилактиката

Срок на изпълнение

  1. LG
  2. Mitsubishi Heavy
  3. AUX
  4. Daikin
  5. General
  6. Gree
  7. Toshiba
  8. Nippon
  9. Fujitsu
  10. Mitsubishi Electric
© 2003-2022 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. Продължавайки да ползвате сайта ни, Вие се съгласявате с това. Още информация
Чат с нас!