Меню
Търси

Стенен или подов климатик за дома – плюсове и минуси на двете системи

Когато стане въпрос за избор на климатик за дома, освен необходимата мощност и предпочитана марка, трябва да се ориентираме най-напред какъв вид климатична система търсим. В жилищни помещения изборът обикновено се свежда до два основни варианта за монтаж – подов или стенен. И двете системи функционират въз основа на един и същи принцип, но всяка има своите предимства и недостатъци. За да изберем системата, която в най-голяма степен отговаря на нуждите на нашия дом, нека разгледаме плюсовете и минусите на стенните и подовите климатични системи, както и основните критерии при избор.


В резюме – плюсове и минуси

Вид климатична система Плюсове Минуси

За стенен монтаж


Повече възможни места за монтаж По-сложен монтаж и поддръжка
По-ефективен в режим охлаждане По-неефективен в режим отопление

По-безпрепятствено разпространение

на въздушната струя

Невъзможност за монтаж на скосени стени
По-слабо замърсяване на филтрите  
За подов монтаж По-ефективен в режим отопление По-неефективен в режим охлаждане
Монтиране под прозорци и при скосени стени По-честа нужда от почистване на филтри
По-лесен монтаж и поддръжка По-зависим от разположението на мебелите

Монтажът

Стенният климатик е пригоден да се монтира високо на стените в близост до тавана. По този начин климатикът не заема допълнително пространство и осигурява необходимата комфортна температура без ограничение в свободата на движение. Подов климатик от своя страна е идеалният вариант за инсталиране в стаи със скосен таван. Това е отличен избор за мансарди или за тавански помещения, където стените обикновено са или по-ниски от стандартните, или са под наклон. Тези системи могат да бъдат монтирани на т.нар. стени „джуджета“ или директно под прозорците. В по-обширни помещения, където има предостатъчно място и няма много мебели също се препоръчва монтажът на подови вътрешни тела.


Разпространението на въздушната струя

При климатиците за стенен монтаж разпространението на въздушния поток се осъществява отгоре надолу. Тъй като мебелите и повечето вещи са разположени в ниската част на помещението, въздушната струя при стенните климатици трудно може да бъде препречена от друг предмет. Непосредствено пред тези климатични системи не трябва да се поставят високи мебели като гардероби и етажерки, които да пречат на въздуха от климатика да достига всички части на стаята. При подовите климатици е доста по-трудно да се осигури свобода за разпространение на въздушния поток, защото движението му се извършва от пода към тавана на помещението, където мебелите могат да образуват преграда и да спрат част от потока. Моделите подови климатици обаче са изключително добри в режим на отопление, защото подават топъл въздух ниско по пода, създавайки отлична конвекция, което ще остави „студените крака“ в миналото. Съответно климатичните системи за стенен монтаж са по ефективни в режим на охлаждане, осигурявайки силна струя хладен въздух в горната част на помещението, която се спуска равномерно и охлажда цялата площ на стаята.


Почистването

При климатиците за подов монтаж профилактиката и почистването на филтрите се извършва много по-лесно, тъй като климатикът е монтиран на достъпно място. Освен това при тях клиентът много по-рядко забравя да почисти филтрите, тъй като климатикът попада доста по-често в полезрението. Колкото по-ниско обаче е системата, толкова повече прах се натрупва в нея и съответно изисква по-честа поддръжка. Вътрешните климатични тела за подов монтаж се нуждаят от два до три пъти по-често почистване на филтрите в сравнение със стенните климатици.


Изводът

Стенните климатични системи са по-рационалният и универсален вариант. Логично са и по-разпространени и при тях има доста по-голям избор от модели, което води и до леко превъзходство по отношение на изгодност на цената. Подовите обаче притежават някои сериозни предимства. Ако помещението ви е със специфична архитектура и не позволява монтирането на стенно тяло, подовият климатик е чудесен избор. Освен това, ако имате подходящо място за подово тяло, приоритетната употреба е отопление и мебелите ви позволяват свободно движение на подова въздушна струя, то подовата климатична система си е направо задължителна.

 

Стенни климатици разгледайте тук: https://www.klimaticite.bg/c/invertorni/invertorni-klimatici/stenni

Подови климатици вижте тук: https://www.klimaticite.bg/c/invertorni/invertorni-klimatici/podovi

 

© 2003-2024 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!