Меню
Търси
 • Вредни ли са климатиците за вашето здраве?

  Не. Неправилно поддържаните и експлоатирани климатици могат да доведат до симптоми на настинка или схващания при продължително стоене на директна студена въздушна струя. Редовната поддръжка на климатика ви гарантира чиста и здравословна среда. Периодичното почистване на филтрите предотвратява развитието на плесени и бактерии, които водят до респираторни заболявания и алергии. Съвременните климатици са подобрени с цел да отговорят на най-високите изисквания за температурен комфорт. Благодарение на интегрираните механизми вие разполагате с възможността да настроите работния режим, силата и посоката на въздушния поток, както и да се възползвате от иновативните функции на вашия климатик.

 • Каква е здравословната стайна температура?

  Според DIN стандарта, препоръчително е да не настройвате климатика под 25°C при охлаждане и разликата между външната и вътрешната температура да не е повече от 6°C. Например, ако навън е 32°C, температурата в помещението не трябва да е по-ниска от 26°C. По-ниската температура намалява влажността в помещението, което изсушава носа и гърлото - това причинява симптоми близки до настинка. Все пак в България често се срещат по-високи температури, така че е допустимо да настроите климатика с по-голяма температурна разлика. Рязката смяна на температурата – от много студена към топла среда, може да предизвика неприятен за организма контраст, който да доведе до настинка.

 • Въздухът, подаван от климатика, по-чист ли е от външния въздух?

  Повечето обикновени климатици само циркулират въздуха в помещението. Други модели са снабдени със специални филтри, които пречистват въздуха в помещението и го насищат с отрицателно заредени йони. При правилна поддръжка на климатика и редовно почистване на филтрите въздухът, подаван от климатика, е възможно да е по-чист от външния въздух. Чистият и здравословен въздух зависи и от външните фактори и замърсители като местоположение, географски особености, промишленост, движение по пътищата и други. Някои модели климатици предлагат функция за подаване на свеж въздух от външната среда, както и регулиране степента на влажност в помещението.

 • Може ли употребата на климатици да предизвика алергични реакции или други заболявания?

  Не. Правилно поддържаният и използван климатик не може да предизвика алергия или друго заболяване. Повечето вътрешни части на климатика се овлажняват в работен режим и е необходимо да извършвате периодично почистване. Поддържането на филтрите на климатиците в чисто състояние е от съществено значение за предотвратяване развитието на плесени, бактерии и микроорганизми.

 • Опасни ли са директните студени течения?

  Съвременните климатици предоставят широк набор от функции на своите ползватели, благодарение на които вие можете да управлявате въздушния поток изцяло според индивидуалните си предпочитания. Интегрираните иновативни технологии позволяват не само да регулирате температурата, влажността и силата на въздушната струя, но и да избегнете студените течения.

 • Колко електроенергия консумира един климатик?

  Модерните климатици се отличават с висока енергийна ефективност и ниски разходи за електроенергия. Например, една инверторна система от 9000BTU за средно голяма стая – ще консумира около 137 kWh електроенергия в сезон на охлаждане (съгласно EN14825). Енергийната ефективност и разходите за електроенергия са пряко свързани и зависят от начина на експлоатация. Повечето модели климатици са снабдени с автоматични функции за регулиране на микроклимата в дадено помещение, които работят при минимална мощност и високи нива на енергийна ефективност.

 • Колко често ще трябва да извършвам профилактика на климатика?

  Сервизната профилактика на климатика зависи от начина на използване и индивидуалната поддръжка на климатика. Препоръчваме годишна сервизна проверка на климатика, което е от съществено значение за дългия му живот и безпроблемна експлоатация. Профилактиката включва разглобяване и измиване на пластмасовите елементи на вътрешното тяло, почистване на топлообменника и при необходимост почистване на външното тяло. Грижата за вашия климатик ще ви осигури чиста и здравословна среда без предпоставки за развитие на неблагоприятни за хората плесени и микроорганизми.

 • Какъв е приблизителният живот на един новозакупен климатик?

  Когато са поддържани редовно и правилно, добрите климатици са проектирани да работят приблизително 14 години. Но въпреки това, много климатици работят дори повече от 20 години.

 • По-евтино ли е отоплението с климатик, отколкото в сравнение с традиционните начини (напр. газово отопление)?

  Това зависи до голяма степен от местното електроснабдяване и цените на природния газ например, но в много региони е по-евтино. Това се дължи на факта, че когато един климатик с термопомпа отоплява, той взима по-голямата част от топлинната енергия от външния въздух – а това е напълно безплатно! Възможно е отоплението с климатик с термопомпа да бъде с до 60 % по-евтино, отколкото с газов котел.

 • Могат ли да бъдат монтирани климатици във всеки дом?

  Практически да. Повечето жилищни климатици са леки, така че не е проблем да се монтират дори върху гипсови стени. Единственото ограничаващо изискване е, че домът трябва да има добро електрозахранване.

 • Може ли един климатик да бъде монтиран от всеки, или се изисква експерт?

  За да работи вашият климатик дълго и безпроблемно при висока енергийна ефективност и ниски разходи, монтирането му трябва да се извърши от квалифициран експерт, който притежава специални инструменти, умения и знания. Тъй като климатиците съдържат различни хладилни агенти, е добре проверката и поддръжката им да се извършва също от сертифицирани лица. За да се избегнат грешки поради незнание, неопитност или ниска компетенция, които влияят сериозно на работата на климатика, е необходимо климатикът да бъде инсталиран от екип от специалисти.

 • Колко време е необходимо, за да се монтира една климатична система?

  В повечето случаи е възможно да се монтира един климатик в течение на един ден или дори по-малко. Това, обаче, зависи от много фактори, като например през колко стени трябва да преминат тръбите, къде е електрозахранването и дали на таблото има свободни клеми за свързване на климатика.

© 2003-2024 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Klimaticite.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!